Električne inštalacije

Elektro inštalacije

Elektro inštalacije – pomembna gradbena faza

V današnji dobi si težko predstavljamo dom brez električne napeljave. Če pustimo ob strani vso tehnologijo od katere smo dnevno odvisni (računalniki, telefoni…), potrebujemo elektriko tudi pri mnogih opravilih, na katere nemalokrat niti ne pomislimo. Jasno je, da bomo pri načrtovanju elektro inštalacij razmišljali o številu vtičnic v dnevnih prostorih, kam bomo pomladi priklopili električno kosilnico in kako se bodo odpirala avtomatska garažna vrata, pa je že povsem druga zgodba. Zato je elektroinštalacije v hiši pametno prepustiti strokovnjakom, sami pa morate razmisliti kakšna električna napeljava je primerna za oz. katere posebne potrebe bi lahko vplivale na inštalacijo elektrike v vašem gospodinjstvu.

Elektro instalacijeElektroinštalacijeElektrična napeljavaElektro inštalacijeElektroinstalacije

Elektro inštalacije glede na osnovne tipe

Elektro inštalacije lahko v grobem ločimo v dve skupini : nizkonapetostne elektroenergetske elektroinštalacije in informacijske inštalacije.

Nizkonapetostne elektroenergetske inštalacije so del električne napeljave, ki je namenjen razsvetljavi in napajanju električnih naprav.

Informacijske inštalacije so sklop elektro inštalacij, ki omogoča prenašanje podatkov. Slednje v gospodinjstvih služijo med drugim za :

-telefonijo

-računalniške mreže

-razne antenske sisteme

-domofone

-protivlomno zaščito

Elektro inštalacije – različne vrste vgradnje

Vrste elektroinštalacij se razlikujejo predvsem glede na način in kraj vgradnje električne napeljave. Primerni tip se izbere glede na poseg; če je električna napeljava v starejšem objektu, je potrebna nadgradnja (elektro inštalacijska dela se izvedejo naknadno) , pri novih objektih pa gre navadno za elektroinštalacije  izdelane že v fazi same gradnje objekta.

Električne napeljave

V fazi gradnje ločimo:

Načtrovanje elektro inštalacije – koliko električnih izvodov potrebujemo?

Potrebe po električnih priključkih so odvisne od posameznika in njegovih dnevnih navad, vendar pa obstajajo neka osnovna priporočila, ki služijo za orientacijo pri načrtovanju električne napeljave.

Standardi za elektro inštalacije v stanovanjih predvidevajo en do dva izvoda vtičnic v bivanjskih prostorih in spalnicah, vendar pa se ravno tu potrebe hitro spreminjajo. V kuhinjah je predvidenih več izvodov zaradi potreb malih gospodinjskih aparatov, zaradi varnosti pa je pomembno tudi načrtovanje električne napeljave v kopalniških prostorih. Na elektroinštalacije pa ne vpliva zgolj količina izvodov, temveč tudi lokacija, zato je pred končno inštalacijo elektrike potrebno poznati postavitev notranje opreme, saj se drugače hitro pojavijo razni podaljški do želenih aparatov.

Pred vsem je pomembno upoštevati, da objekt gradimo na dolgi rok. Nenazadnje se je število električnih naprav v gospodinjstvu že v zadnjem desetletju znatno povečalo, kar bistveno vpliva na električni sistem. Pri vgradnji električne napeljave je mogoče umestiti nekoliko večje cevi, kar bistveno olajša morebitne spremembe potreb v prihodnosti. Poleg trajnosti pa je poglavitni faktor varnost. Da bodo elektro inštalacije v vašem domu ustrezale vsem standardom je zato pametno sodelovati s strokovnjakom, hkrati pa vam bo tako vaša električna napeljava tudi najbolje služila.

Povezave| Elektro inštalacije, električna napeljava, elektroinštalacije