Električne inštalacije

Elektro omarica – srce vaše električne napeljave

Elektro omarica, za katero se včasih uporablja tudi poimenovanje razdelilna omarica, predstavlja nekakšno osrčje vaših elektoinštalacij. Na voljo je v različnih izvedbah in velikostih – od enovrstnih do štirivrstnih elektro omaric. Velik pomen, ki ga ima elektro omarica, je povezan predvsem z dejstvom, da »hrani« varovalke in tako omogoča nadzor nad dogajanjem v celotnem stanovanju, kar zadeva oskrbovanje z električno energijo. V prvi vrsti pa je naloga varovalk seveda povezana z zagotavljanjem določene stopnje varnosti, kar še poudari osrednjo vlogo elektro omarice.

elektro razdelilna omaricaNadometna in podometna elektro omarica

Elektro omarice v osnovi delimo na nadometne oziroma zunanje elektro omarice in na podometne. Zunanja elektro omarica  je  v praksi precej bolj razširjena izbira, saj omogoča lažji dostop, ko je to potrebno, enostavnejša pa je tudi njena montaža. Elektro omarice so večinoma izdelane iz kovine, pogosta pa je tudi uporaba plastike. Nekatere pa so opremljene tudi z vratci, ki so lahko tudi prozorna, kar je pogosto precej priročna možnost. Cena elektro omaric je lahko zelo različna, odvisno od vaših zahtev oziroma potreb, v povprečju pa znaša nekaj deset evrov.

Elektro omarico je pametno zavarovati s ključavnico

Zaradi pomembnosti dostopa do elektro omarice, pri čemer imamo v mislih predvsem že omenjeno možnost upravljanja z dostopom do električne energije, konkretno z varovalkami, je priporočljivo, da svojo elektro omarico ustrezno zaščitite, in sicer s temu namenjeno ključavnico. Ključavnice, namenjene prav uporabi v kombinaciji z elektro omaricami, boste našli v specializiranih trgovinah z elektromaterialom, spletne trgovine pa lahko celoten postopek nakupa še poenostavijo in vam prihranijo dragoceni čas.

Več preberite na naši strani.