Električne inštalacije

Zaščita pred strelo – strelovod ni vedno dovolj

Zaščita pred streloVremenske nevšečnosti v zadnjih času naredijo ogromno škode na našem premoženju. Videti je, da so izjemni vremenski pojavi vse pogostejši. V jesenskih in pomladnih mesecih imamo težave z obilnim deževjem, pozimi z močnim vetrom, poleti pa z izjemno vročino in tudi pogostimi nevihtami z udari strel.

Zaradi električne prenapetosti so pri strelah najbolj na udaru občutljivi sodobni elektronski aparati, predvsem računalniki in televizorji. Strelovod je električna napeljava, izvedena tako, da je možnost udara strele v zavarovani objekt minimalna. V bistvu gre za napravo, ki pritegne strelo, nato pa njen električni tok odvede v zemljo in tako omili škodo. Vendar pa sam strelovod ni vedno dovolj uspešna zaščita električnih inštalacij pred strelo.

Tudi če strela udari v drevo, ki je od naše hiše oddaljeno en kilometer, so zaradi prenapetosti, ki prodre v hišo po vseh možnih poteh, in zaradi elektromagnetnih polj, v nevarnosti vse elektronske naprave v hiši. Zato je poleg strelovoda na strehi priporočljivo namestiti celoten varovalni sistem, ki bo preprečil škodo, ki bi nastala v takšnih primerih. Zaščita pred strelo za resnično varen dom je zagotovljena le s strelovodom in ustrezno prenapetostno zaščito skupaj.

Zunanja in notranja zaščita pred strelo za resnično varen dom

Prenapetostna zaščita objekta pred strelo je zelo smiselna, saj preprečuje poškodbo električnih in elektronskih naprav ob povečani oziroma previsoki napetosti. Strelovod bo kot zunanja zaščita pred strelo to ob udaru usmeril do zemlje, prenapetostna zaščita pa bo v objektu obvarovala električno napeljavo in aparate.

Sistem notranje prenapetostne zaščite obsega grobo, srednjo in fino zaščito. Tehnično gledano gre pri grobi in srednji za zaščito majhnih aparatov, ki jih priključimo na glavni ali etažni razdelilnik električnega toka. Dodatno, fino zaščito občutljivih elektronskih aparatov, ki so priključeni na dve ali več neodvisnih omrežij, pa dosežemo z adapterji, ki jih namestimo med porabnika (aparat) in vtičnico. Pri tovrstni zaščiti aparatov med nevihto ne izključujemo iz električnega omrežja.

Zunanja in notranja zaščita objekta pred strelo morata biti usklajeni in dobro izvedeni, sicer zaščita ni popolna.

Za stanovanjske objekte strelovod ni obvezen

Medtem ko je zaščita pred strelo obvezna za javne zgradbe, šole, tovarniške dimnike, skladišča, silose in podobne objekte, pa strelovoda na stanovanjske objekte niste dolžni namestiti. Če niste prepričani, ali vaš dom potrebuje strelovod ali ne, vas vabimo, da nas obiščete. V podjetju Elektro Pečaver d.o.o. se bomo posvetili vašemu specifičnemu primeru, vam z veseljem svetovali in ponudili kakovostne storitve. Izdelali bomo projekt, vgradili ozemljitev in strelovod ter izdelali prenapetostno zaščito tako za vašo hišo kot za vaš poslovni objekt.